O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.
O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.
Oj, prawie w tym roku przegapiłam tłusty czwartek. Ostatnie dwa tygodnie spędziłam przy łóżku Maksymka w szpitalu więc trochę mi się perspektywa zmieniła. Ze środy na czwartek akurat wypadła moja noc w domu. Postanowiłam coś ugotować na obiad na dzień kolejny. Padło na leczo....na szczęście moja mama zadzwoniła po południu i oznajmiła że wpadnie jutro ( w sensie w czwartek) z pączkami bo przecież tłusty..... :)
W związku z tym, że na leczo i pączki na pewno nie miałabym czasu postanowiłam zrobić wersję szybszą - faworki. Robiłam po raz pierwszy w życiu, wyszły dla mnie OK, ale będę jeszcze modyfikować, M stwierdził że bardzo dobre, a lekarze z obchodu jeszcze dzisiaj (piątek) pytali czy jeszcze są, wiec chyba niezłe:))
Oczywiście faworki były czwartkową niespodzianką dla moich chłopców i szpitalnej ekipy - bardzo miło się robi takie niespodzianki.
W ogóle muszę rzec, że jak człowiek wychodzi za mury szpitala to życie staje się od razu piękniejsze i chce się robić dużo więcej niż normalnie:)
No ale przejdźmy do sedna czyli przepisu. Przepis to mix przepisu mojej mamy i podpatrzony z książki kucharskiej z polska kuchnią.
Faworki spóźnione MIX
Składniki:
0,5 kg mąki (3 i 1/3 szklanki)
4 łyżki śmietany
4 łyżki wody gazowanej
4 łyżki spirytusu (ja dałam po prostu wódkę) - /powoduje że ciasto nie wciąga tłuszczu do środka/
4 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
5 dkg stopionego masła
Ciasto wyrobić. Konsystencja ma być trochę twardsza niż na pierogi - coś pomiędzy pierogami i makaronem:) Takie plastyczne dosyć jednak twarde. Ja wyrabiałam w misce łącząc wszystkie składniki potem dopiero wykładałam na stolnicę.
Reklama
WAŻNE: Ciasto na faworki należy "zbić". Jak się już wyrobi to przez kilka minut porzucać nim o stolnicę, lub też bić wałkiem zmieniając pozycje ciasta. Te zabiegi mają na celu wbicie do środka ciasta powietrze.
Ciasto należy włożyć na przynajmniej 1/5 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkować na cieniutkie placki które kroi się w paski, przez środek tniemy otwór równolegle do pasków i zawijamy do środka przeiągając i formując ciastka.
Smażymy najlepiej na smalcu na lekko złote. Po odsączeniu na papierze (ręcznik papierowy lub chusteczki higieniczne) posypujemy cukrem pudrem i faworki gotowe.
Faworki są wbrew pozorom bardzo szybkie.
Mama czasem robiła takie po prostu z mąki, żółtek i śmietany, ze szczyptą soli i łyżeczką cukru bez chłodzenia. Też są bardzo dobre.
Generalnie zasada dotycząca faworków - im cieńsze ciasto tym są lepsze.
Najlepsze są na świeżo, ale te które robiłam na drugi dzień ciągle były pyszne i kruche.
Życzę smacznego. W sumie do środy popielcowej jeszcze 4 dni więc do dzieła!:)
KOMENTARZE
~Inga Safader
Kasiu, na Wielkanoc juz się szykuję - narazie myślą:))) I tak, planuję coś fajnego, taki powrót do korzeni trochę. Mam nadzieję, że się uda:)
Gosiu - zapraszam!!:)
Pani Ingo - niech pani nie wspomina o prawach autorskich ( chyba raczej mówimy o prawie do znaku towarowego ,bo znając Polaków okaże się , że ( znak towarowy ) receptura zarejestrowana jest przez jakiegos cwaniaka ( załatwi za łapówkę z urzednikiem datę wsteczną )- i .....bedzie mieć Pani na głowie Urząd Skarbowy - oczywiście to żart. Pozdrawiam serdecznie
PS. Niech Pani pilnuje " spraw szpitalnych " - zdrowie - wszystko inne jest nieważne.
Panie Sławomirze,
bardzo się cieszę że smakowały:) Co do czasu w lodówce to dopiero teraz zauwazyłam błąd powinno być 1/2 godz czyli 30 minut...prawidłowo Pan przetłumaczył:) Co do honorarium za przepis to chyba powinnam wspomniec o jakichś prawach autorskich - haha:)
Ps. Już nie długo ( jak wyjdziemy ze szpitala) zrobię moją popisową szarlotkę i to dopiero będzie hit dla Pana znajomego:)
Pozdrawiam serdecznie
Pani Ingo - przepraszam za wpis o braku wyczucia w biznesie "tłusto czwartkowym".Życzę powrotu do zdrowia Maksymowi.Faworki upiekł zaprzyjażniony Hindus prowadzacy cukierenkę - jego zgrabne rączki oprócz tych " węzłów marynarskich " jak określił Pani kształty porobiły różnorakie formy geometryczne ,kształty , figurki węży - cóż za pomysłowość i pracowitośc ludzi Wschodu uśmiechajac się cały czas sprzedawał jako swoje.Oczywiście za moje musiałem zapłacić gdyż jak wynikło w trakcie koleżeńskiej dyskusji kiedy upomniałem się o honorarium za przepis powiedział ,że on poniósł koszty " eksperymentu "Jedynie co to ciasto włożył na krótko do zamrażarki mówiąc , " time is buisnes" .W moim tłumaczeniu Pani Ingo1/5 godz. z przepisu przetłumaczyłem jako 30 a nie 12 minut. Pozdrawiam
Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.
Zgoda
Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności.
Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.
Administrator danych osobowych
Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/ http://poradnikbudowlany.eu/ http://modnieizdrowo.pl/ http://www.sagier.pl/ Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.
Podstawa i cel przetwarzania
Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.
Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.
Przekazywanie danych
Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.
Cookies
Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.
Twoje uprawnienia
Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.