O sobie:
Z wykształcenia chemik, w praktyce PRowiec na swoim. Zawodowo zabiegana, ale tylko tak szczęśliwa. Marzę o spokoju, ale na to na razie nie ma szans. Póki co biegam, pracuję i gotuję, i jest dobrze.
O blogu:
Namiastkę spokoju mam w kuchni, gdzie relaksuję się gotując. Zwykle w biegu, ale jak twierdzi mój mąż zawsze smacznie. Eksperymentuję i gotuję ?na oko?. Tu chcę podzielić się z Wami moimi zmaganiami z nowymi przepisami, tendencjami i inspiracjami. Będzie o gotowaniu, o nowych odkryciach kulinarnych i trochę o życiu. Będzie smacznie i będzie pięknie pachnieć? no i postaram się okiełznać proporcje.
Kuchnia Master Chefa - Moussaka i truskawkowe "niebo w gębie"
Dodano: 03-06-2013

- 500 g mascarpone o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cuktu
- 3 łyżki likieru pomarańczowego Grand Mariner- ja dałam COINTEAU
- 500 g truskawek (myślę, że może być też trochę więcej:)
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kilka odkładamy a resztę zasypujemy łyżką cukru i miksujemy
- żółtka z cukrem (2 łyżki) ubić do białości i nadal ubijając dodać po łyżce mascarpone. Na końcu dać alkohol.
- Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
- DO deserowych szklanek lub kielichów dajemy sos truskawkowy a na wierzch masę z mascarpone. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
- Serwować przybrane świeżymi truskawkami i drobinkami czekolady.

- 3 bakłażany (ok. 750-800 g) - u mnie wystarczyły 2
-
ok. 650 g ziemniaków
-
2 duże cebule
-
2 ząbki czosnku
- 600 g mielonego mięsa wołowego - ja zrobiłam z wieprzowiny, następnym razem się poprawię:)
- 1 duża puszka pomidorów (ok. 800 g) - standardowe 2 puszki pomidorów krojonych
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
ok. 100 ml białego wina (można zastąpić wywarem)
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki cynamonu
-
garść listków oregano lub 1½ łyżeczki suchego
-
garść listków bazylii, posiekanych
-
sól morska
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
oliwa z oliwek extra vergine (do smażenia i wysmarowania formy)
-
olej do smażenia bakłażanów (np. rzepakowy)
-
4 łyżki masła
-
3 łyżki mąki
-
800 ml mleka
-
sól
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
-
2 jajka
-
100 g + 50 g świeżo startego sera parmezan
Ziemniaki opłukać, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie i po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na 0,7 – 1 cm grubości plastry, dobrze posolić i odstawić na pół godziny. po tym czasie należy osuszyć dobrze plastry papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać dobrze olej (jeżeli po włożeniu drewnianej łyżki pojawią się naokoło bąbelki, olej jest idealny do smażenia). Na gorący tłuszcz wkładać bakłażany i smażyć z obu stron na złoty kolor. Obracać tylko raz. po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odtłuszczenia.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie dodać mięso i je zrumienić. Dodać wino (lub wywar), zredukować. dodać pomidory i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem cynamonem. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut. pod koniec dodać świeże zioła, wymieszać.
Aby przygotować sos beszamelowy należy rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. Dodać stopniowo mleko, cały czas rozbijając masę trzepaczką. Następnie zostawić garnek na palniku i gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut. doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować).
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z oliwek. na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, polać połową mięsnego sosu, ułożyć warstwę z plastrów bakłażana, rozlać resztę mięsnego sosu i ponownie ułożyć ostatnią warstwę bakłażana.
Do sosu beszamelowego dodać 100 g startego sera oraz jajka i energicznie wymieszać. Sos rozlać równomiernie na zapiekance i posypać pozostałym startym parmezanem.
Piec w nagrzanym do 170°C (z termoobiegiem) piekarniku, na średniej szynie, około 45 minut. Ser powinien być złotobrązowy.


























